Harminc év vendéglátózás után lett online marketinges

Megjelenés: 2017-05-04 Cafe blog

A blogon rendszeresen mutatunk be olyan történeteket, amelyek inspiráló példákat mutatnak arra, hogy hatvan körül/felett sem áll meg az élet. Ismerjétek meg Burai Barbit, aki 30 évnyi vendéglátózás után valami teljesen másba fogott.

Nyugi: Mikor és miért kezdtél el vállalkozni?

Burai Barbi SEO szakember

Burai Barbi SEO szakember

Burai Barbi SEO szakember: A vállalkozásom 2016-ban indult, előtte alkalmazotti viszonyban voltam. Közel 30 évig a vendéglátásban dolgoztam. Nagyon szeretettem a munkám, de egy ideje azt éreztem, hogy szívesen belefognék valami másba. Valami könnyebb munkát kerestem, ami nem napi 15-16 óra, szabadok a hétvégéim és az ünnepnapok. Olyasmit kerestem, amit továbbra is szívvel- lélekkel tudok végezni, ugyanúgy, mint a vendéglátást. Mindig is szerettem volna vállalkozni és a saját magam főnöke lenni. Az ötletelgetések során találtam rá az online marketingre és éreztem, hogy tetszik ez a „világ”. Először a honlapkészítés volt, amit megtanultam, majd továbbléptem és egyre jobban belemerültem az új ismeretek megszerzésébe, így találtam rá a végső célként a keresőoptimalizálásra. Jelenleg keresőoptimalizálással foglalkozom, SEO szakemberként.

Nyugi: Mivel foglalkozik a vállalkozásod, kiknek segít?

SEO szakemberként online vállalkozásoknak segítek, a nagyobb látogatottság elérése a cél. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a vállalkozás jelen van az interneten, én ahhoz segítem hozzá, hogy amikor egy felhasználó egy bizonyos kulcsszóra rákeres, akkor ennek a vállalkozásnak a honlapját hozza fel a kereső a releváns találatok között. (Pl. ha valaki SEO szakembert keres és beírja a keresőbe, akkor az az én feladatom, hogy engem lásson a találatok között lehetőleg legelöl és ne a konkurenciámat. Így az én honlapomra kattint információért, és nagy eséllyel én kapok megbízást, nem az, aki a 123. oldalon kínálja a szolgáltatását). A keresőoptimalizálás nevében is tükrözi, keresőre optimalizálja a honlapot. Minden vállalkozás célja, akár terméke, akár szolgáltatása van, hogy őt találja meg a vásárló, én ebben nyújtok segítséget, technikai, tartalmi megoldásokkal, stratégia felállítással.

Nyugi: Milyen eredményeket értél el?

Burai Barbi SEO szakember: Az eredményeim, a megbízóim eredményei, hiszen náluk lehet a legjobban lemérni. Náluk látszódik és mérhető a látogatottság növekedése, akikből aztán potenciális vevő, megrendelő lesz, akik bevételt, profitot hoznak, hosszú távon megsokszorozódik a vállalkozás forgalma a keresőoptimalizálás miatt.

Magyarországon még nagyon kevés vállalkozás érti, hogy miért szükséges a keresőoptimalizálás. Sokan azt gondolják, ha van egy szép honlap, akkor minden rendben van és nincs több dolguk. Sajnos ez nem így van, hiszen több millió honlap van az interneten és mindegyik szeretne előre kerülni a sorban. Ha a honlap sincs optimalizálva a keresőkre, esély sincs arra, hogy az érdeklődők megtalálják.

Nyugi: Volt-e bármi nehézséged, akár adminisztratív, akár technikai, akár a körülötted lévők hozzáállása miatt?

Burai Barbi SEO szakember: Természetesen nehézségek mindig adódnak, ahol nincs, ott nem is folyik munka vagy fejlődés. Én azt mondom, hogy ezek inkább megoldandó feladatok.

Nem tudom, hogy nehézség vagy könnyebbség, de én mindent a saját erőmből építettem fel. Körülöttem nem volt senki (lévén egyedül élek), aki akár támogatott, akár visszahúzott volna. Megvolt a célom és haladtam lépésről-lépésre. Rengeteg tanulást igényelt, mindent az alapoktól kellett kezdenem. Az én időmben még nem voltak számítógépek, így a használatukat sem tanultuk az iskolában. Viszont mindig érdekelt, így képeztem magam folyamatosan. Volt egy nehezebb időszak, amikor már úgy éreztem, döntenem kell. A napi 15- 16 óra munka mellett nem tudtam fejlődni a számomra megfelelő tempóban. Kiléptem a munkahelyemről és a félretett pénzemből éltem és tanultam napi nagyon sok órát, hogy az ismereteimet bővítsem. Ráadásul ez a szakma folyamatosan újabb képzésre szorul, mindig vannak benne új technikai elemek, amiket tanulmányozni, követni kell. (Talán kicsit hasonlít a könyvelők munkájához, ahol folyamatosan változnak a jogszabályok, nem elég egyszer megtanulni, a változásokat is követni kell)

Nyugi: Mit szeretsz benne?

Burai Barbi SEO szakember: Szeretem a kihívásokat és itt épp elég van benne. Hetente többször is váltogatja a Google az algoritmusokat, figyelemmel kell követni ezeket. Ezek szerint és a saját tapasztalatok szerint kell felállítanom minden egyes honlapra a stratégiát, ami alapján dolgozom rajta a jobb helyezés elérése érdekében. Minden megbízás más, hiszen nem egyforma vállalkozások vannak jelen és nekem egyformán jól kell őket kezelni, hogy sikeresebbé tegyem őket.

Nyugi: Mik a sikereid?

Burai Barbi SEO szakember: Én a legnagyobb sikeremet a saját magam korlátainak átlépésének köszönhetem. Elmúltam már 50 éves, mikor úgy döntöttem, hogy egy teljesen más szakterületen építem fel az új életem és vállalkozásom. Nem könnyű területet választottam, ahol szinte kizárólag férfiak dolgoznak és a legtöbbje a nálam jóval fiatalabb korosztály. Mégis úgy gondoltam, hogy én is megállom a helyem. Önfegyelemmel, kitartással és rengeteg tanulással, a bennem lévő komoly elhatározással. Élt bennem a vágy, hogy bebizonyítsam, hogy igenis ez a korosztály is bizony ér még valamit, mert sajnos az a tapasztalat, hogy már nem kapkodnak a munkaadók értünk. Szeretnék jó példa lenni azoknak, akiket elhagyott a hitük, legyenek terveik, céljaik és soha ne adják fel. Én sikerként élem meg, hogy ismét egy olyan munkám van, amit nagyon szeretek és nem érzem tehernek. A kitűzött cél sikerült, a saját magam főnöke lettem.

Talán kicsit a korom is besegít a megrendeléseknél, hiszen sok olyan vállalkozás van, aki épp emiatt keres meg, mert kicsit félnek is, hogy nem értik pontosan a pörgős fiatalok szaknyelvét. Bizalmat szavaznak és könnyebb a kontaktusteremtés, és maga a közös munka is, könnyebben megtalálják Velem a közös hangot.

További sok sikert kívánunk! Itt találjátok Barbi vállalkozását: Burai Barbi – HonlapSEO, A HonlapSEO Facebook oldala

 

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük