Újrakezdés tudatosan

Megjelenés: 2017-07-01 Női Kurázsi

Az én vállalkozásom: keresőoptimalizálás 

 

Újrakezdés tudatosan - Burai Barbi SEO szakember

Burai Barbi SEO szakember

50 feletti pályamódosítás?

A HR-es rémálom, a munkaerő abszolút kilátástalansága?

Az lehetne, ha a következő történet a klasszikus vonalon folytatódna. Csakhogy ott ahol mások talán elhinnék, hogy ennyit kaphatnak az élettől, vannak, akik megújulnak, mernek változtatni.

Riportsorozatunkban Burai Barbi SEO szakember mesél.

 

 

 

 

 

Női Kurázsi: 52 évesen döntöttél úgy, hogy pályát módosítasz. Mi vezetett idáig?

Burai Barbi: Közel 30 évig a vendéglátásban dolgoztam és napi 16 órákat dolgoztam hétköznap, hétvégén, ünnepnapokon. A korom miatt kezdett nehéz lenni a munka, azt láttam, hogy ezt nem lehet a végtelenségig csinálni. Szerettem volna mást csinálni, ami nem terhel ennyire le fizikailag és szabadabb, nem kell ünnepekkor dolgozni. Saját vállalkozást akartam, ahol saját magam ura vagyok.

NK: Miért éppen a keresőoptimalizálás mellett döntöttél az újrakezdéshez?

BB: Mindig érdekelt az online világ. Először honlapkészítéssel kezdtem foglalkozni, de ahogy belemélyedtem, az kezdett érdekelni, hogy miért kerül egy honlap előrébb a keresőkben. Számos oldal közül volt egy, ahol végül megtaláltam azokat az információkat, amelyekre szükségem volt, ahol mondhatni mentorra leltem és megtanulhattam, amire szükségem volt. Közben persze az ember a gyakorlatban is tesztel, próbálgat.

Magányos munka ez, mert a weboldalon egedül dolgozom, a stratégiát egyedül állítom fel, de nekem éppen ezért tetszik, mert nem kell hozzá 100 ember, és látom a saját unkám számszerűsített eredményeit.

NK: Aki még nem ismeri a keresőoptimalizálás fogalmát, mire számíthat, mit jelent?

BB: Keresőoptimalizáló szakember vagyok, online vállalkozásoknak látogatókat viszek a honlapra, akikből értékes vásárló lehet illetve a Google helyezéseket javítom.

Minden olyan online vállalkozásnak kell keresőoptimalizálni, aki forgalmat akar növelni, több profitot termelni. Ehhez a keresőoptimalizálás annyit tesz hozzá, hogy jobb helyezést ér el a keresőkben, miáltal több látogató érkezik az oldalra és válhat vásárlóvá.

A munka során átnézzük a technikai felépítést, a tartalmat, külső és belső hivatkozásokat ellenőrzöm, kulcsszavakat keresek. Magyarul keresőkre optimalizálom a weboldalt azért, hogy minél hamarabb releváns találatként az első helyen vagy az elsők között jelenjenek meg a keresőben az organikus találatok (nem fizetett hirdetések, szerk.) között.

NK: Nem csak újonnan induló weboldalaknál fontos a megfelelő SEO beállítás, ugye

BB: A már működő vállalkozások honlapját is érdemes átnézni, akkor is, ha elvileg keresőoptimalizált, de a forgalommal elégedetlenek. A weboldalamon például lehet kérni ingyenes weboldal elemzést, amikor ezt az ellenőrzést én elvégzem, majd megmondom, min lenne érdemes javítani. Ha ez a cégnek megfelel, akkor elvégzem neki ezeket a feladatokat.

NK: Hogyan lehet eredményesebb egy weboldal keresőre optimalizáslása?

BB: Több mint 200 algoritmus alapján dolgozik a Google, amik folyamatosan változnak. Nekünk keresőoptimalizáló szakembereknek ezt folyamatosan figyelni kell, követni a változásokat, mert mindig van új, amihez igazodnia kell a weboldalnak.

Ami nagyon fontos még, hogy a weboldal reszponzív legyen, megfelelő mennyiségű és minőségű tartalom legyen rajta, legyenek belső linkek, struktúrák benne, megfelelő útvonalakkal.

NK: Mi volt a legnagyobb kihívás és a legnagyobb siker a vállalkozásod eddigi építése során?

BB: A legnagyobb kihívás az volt, hogy én egész életemben alkalmazott voltam és az nagyon nagy váltás volt, hogy kiléptem, a megtakarított pénzemből éltem, amíg tanultam, mert 16 óra munka után már nem lehetett tanulni. Így kiléptem, cserébe 16 órát tanultam utána naponta.

Menet közben jöttem rá, hogy egy olyan szakmába tenyereltem bele, ahol nagyrészt férfiak vannak és fiatalok. A konkurenseim emiatt rugalmasabbak, máshogy gondolkodnak mint én, de ezt vállalom és örömmel tölt el, hogy megállom a helyem. Ráadásul ha valaki SEO szakembert keres, akkor már elég régóta a második helyen engem hoz a kereső. Talán ez a legnagyobb sikerem, mert 10-15 ées keresőoptimalizáló cégek kerültek mögém a keresőkben.

NK: Mennyire tudatos a vállalkozásod, mint üzlet építése?

BB: Folyamatában tanultam ezeket, mert én még abban a korban születtem, amikor ezek még nem voltak ennyire elérhetőek. Nem volt számítógép sem, online világ és elsőként ezeket kellett megtanulni, majd jöttek a vállalkozással kapcsolatos újabb tudnivalók. Csakhogy az ember minél többet tanul, annál inkább rájön arra, hogy még mennyi mindent nem tud. Onnantól kezdtem építeni tudatosan az énmárkát, vállalkozásindítást és építést. Rájöttem, hogy tudni kell vállalkozóként gondolkodni.

NK: Mit üzennél a régi énednek és más hasonló cipőben járó nőnek?

 

  • Ne féljen, vágjon bele, senkinek nem lehetetlen megcsinálni.

  • Ha nem érzed jól magad a helyeden, vágj bele, változtass.